Skip to content Skip to footer

FAQ over je haar

Wij helpen je graag met je vragen

Soms komen ze op als p*epen. Een vraag waarvan je denkt, hoe zit dat eigenlijk?
Op deze pagina zullen wij vragen en antwoorden verzamelen de veel voorkomen. Staat je vraag of antwoord er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

*Bron, Keune: https://www.keune.com/nl/haarinspiratie/

haarverzorging

Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt.

Geadviseerde wasroutines voor je haar

Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week. Hierbij gebruik je een shampoo en een conditioner. Een shampoo is primair bedoeld om je haar te reinigen en de conditioner voedt je haar. Daarnaast kun je een haarmasker gebruiken voor een extra boost.

We lichten een paar wasroutines voor je haar uit.

Hoe vaak moet je krullend haar wassen?

Bij krullend haar adviseren we je gemiddeld één keer per week je haar te wassen met een speciale shampoo voor krullend haar. Bijv. onze Keune Curl Control producten. Deze producten activeren je krullen en zorgen voor mooi pluisvrij haar. Tip: laat je conditioner of haarmasker een hele nacht in je haar zitten en spoel deze ‘s ochtends pas uit. Gebruik hiervoor de hair plopping methode waarbij je een katoenen shirt om je haar knoopt. Dit geeft je krullen nog meer definitie.

Hoe vaak moet je je haar wassen met zilvershampoo?

Met blond of grijs haar was je je haar gemiddeld één keer per week met een gewone verzorgende shampoo en één keer met een zilvershampoo. Bijv. met de Keune Silver Savior producten. Het voordeel van deze producten is dat ze voedend zijn én een mooie koele kleur behouden zonder dat de haarkleur te koel wordt. Mocht je een extra koel kleurresultaat willen, dan kun je deze producten elke wasbeurt gebruiken.

Hoe vaak moet je je haar wassen als man?

Voor mannen geldt dezelfde frequentie als voor vrouwen. Was gemiddeld twee keer per week je haar. Ook is het voor mannen te adviseren om een shampoo en conditioner te gebruiken bij elke wasbeurt. Bij mannen is het alleen beter om een conditioner te gebruiken die ook de hoofdhuid verzorgt en niet alleen het haar. Keune heeft ook speciaal haarproducten voor mannen.

Veel mensen vinden het heerlijk om voor het slapen onder een warme douche te springen. De enige vraag die dan opspeelt: is slapen met nat haar wel goed voor je? Wij vroegen het onze Keune haarexperts. Ontdek de do’s en don’ts voor slapen met natte haren. 

Is slapen met nat haar slecht?

De Keune haarexperts adviseren je om niet met nat haar te gaan slapen. Je haar is namelijk een stuk kwetsbaarder wanneer het nat is. 

Wanneer je haar nat is, gaan je haarschubben open staan. Hierdoor dringt het water naar binnen. Wanneer het water langere tijd in je haar blijft zitten, kan je haar gaan zwellen. Je kunt het vergelijken met dakpannen; als je het haar glad föhnt, liggen je haarschubben netjes over elkaar heen. Wanneer je gaat slapen met nat haar, gaan je haarschubben alle kanten op – alsof de dakpannen ongelijk liggen. Dit komt doordat je haar als het ware over je kussen schaaft. Hierdoor breekt je haar en krijg je een pluizige look.

Daarnaast is slapen met nat haar niet goed voor je hoofdhuid. Je hoofdhuid blijft namelijk vochtig waardoor de huid uitdroogt. Hierdoor heb je een verhoogde kans op eczeem. 

Wat kun je dan het beste doen?

Droog je haar

Als je besluit om ‘s avonds te douchen en je haar te wassen, zorg er dan voor dat je tijd genoeg hebt om je haar te drogen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iets eerder te gaan douchen en je haar te laten drogen in de open lucht. Of je kunt je haar föhnen na het douchen en gebruik maken van een goede hittebeschermer. Zorg er ook voor dat je je hoofdhuid goed droogt met je handdoek. Door net iets meer tijd hiervoor te nemen, hoef je niet met nat haar te slapen en behoud je mooi haar.

Slaap met los haar

Maar je kunt met nat haar toch wel slapen als je het in een vlecht of knot doet? Ook dat is niet heel verstandig om te doen. Je kunt het beste met los haar slapen. Als je het gaat vlechten of in een knot doet, druk je de haarschubben in elkaar. Hierdoor kan het vocht wat in je haar zit niet verdampen. Dit resulteert in droog haar en je haalt de elasticiteit uit je haar. Bij droog en los haar springt je haar terug in zijn natuurlijk vorm. 

Maar hoe zit het dan met de heatless waves filmpjes op TikTok? Deze maak je toch ook door met nat haar te gaan slapen? Zowel je haar krullen met een krultang, als je haar op “natuurlijke” wijze krullen met nat haar is niet het beste wat je kunt doen voor je haar. Gebruik dus of een goede hittebeschermer voor je haar wanneer je een krultang gebruikt. Of zorg ervoor dat je goede verzorgende producten gebruikt en je haarschubben zoveel mogelijk glad strijkt alvorens je het om een band wikkelt. 

Hoe krijg je glanzend haar? Het is een vraag die door veel mensen dagelijks aan kappers gesteld wordt. De meest belangrijke regel om je haar te laten glanzen, is dat je de juiste haarverzorging voor je haar gebruikt. Daarnaast zijn er producten de je kunt gebruiken voor extra glanzend haar. Ontdek in dit artikel alle tips van de Keune haarexperts voor zijdezacht en glanzend haar.

1. Glanzend haar met de juiste shampoo en conditioner

Dof haar is een van de meest voorkomende haarproblemen. Om dof haar glanzend te maken, is het van belang dat je de juiste shampooen conditioner gebruikt voor jouw haartype. Shampoo geeft namelijk glans door het vuil en talg uit je haar te verwijderen. Conditioner voedt en hydrateert vervolgens je haar. Sla je conditioner dus niet over

2. Gebruik regelmatig een voedend haarmasker

Ten opzichte van een conditioner is een haarmasker een diepvoedende haarbehandeling die je zelf één of twee keer per week kunt doen. Het geeft net die extra boost om je haar te laten glanzen.

Tip: Keune Care Satin Oil Mask is speciaal voor glanzend haar.

Keune Care Color Brillianz - Mask
3. Creëer de beste wasroutine voor je haar

Je hoofdhuid produceert van nature talg dat je haar en hoofdhuid beschermt. Wanneer je je haar te vaak wast, verdwijnt deze natuurlijke bescherming en dus de glans. Om je haar dus zo veel mogelijk te laten glanzen, wordt er geadviseerd om je haar gemiddeld twee keer per week te wassen. Keune geeft je tips voor de beste wasroutine voor jouw haar.

4. Niet wrijven, maar kneden

Zorg ervoor dat, wanneer je je haar droogt met een handdoek, je geen wrijvende beweging maakt. Hoewel het heerlijk is om te doen, breekt het haar hierdoor af en krijg je pluizend haar wat al snel dof eruit ziet. In plaats daarvan is het beter om je haar droog te kneden met een (microvezel)handdoek of katoenen shirt. Deze manier laat krullen ook beter tot zijn recht komen.

5. Gebruik een goede borstel

Om de structuur en glans van je haar te behouden, is het van belang dat je de juiste borstel gebruikt. Wanneer het haar nat is, is het breekbaarder. Voor het borstelen van nat haar is het daarom belangrijk om een grove detangle borstel te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om je borstel goed schoon te houden en de borstel één keer per week alle haren te verwijderen. Laat de borstel daarna goed drogen.

6. Bescherm je haar tegen de hitte van stylingtools

Met stylingtools zoals een krultang of stijltang kan je haar er prachtig uitzien. Houdt er alleen wel rekening mee dat je je haar beschermt tegen de hitte van deze tools. Gebruik dus een spray of serum dat speciaal is gemaakt als hittebeschermer. Je creëert hiermee een beschermlaag om je haar zodat de haarschubben zo min mogelijk beschadigd worden en je de glans van je haar behoudt.

7. Ontdek het glansgeheim van Keune: Lumi Coat

Lumi Coat is de nieuwe ontdekking van Keune die voor prachtige glanzend haar zorgt. De spray heeft een warmte-geactiveerde formule. Dit betekent dat je de spray op schoon vochtig haar moet sprayen en je vervolgens de formule moet activeren met de hitte van je föhn. Het resultaat is glanzend haar tot wel drie wasbeurten!

8. Bescherm je haar tegen de zon in de zomer

Wanneer je je stralende lokken in de zomer wilt behouden, raden wij je aan je haar te beschermen tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème voor je haar op het moment dat je voor langere tijd in de zon gaat. De Keune Care Sun Shield Oil is een lichte maar krachtige olie die het vocht in je haar vasthoudt om te voorkomen dat je haar uitdroogt door de zon. Stop deze altijd in je strandtas.

9. Gebruik producten met oliën erin

Over het algemeen zijn producten met oliën erin verwerkt het meest geschikt om glanzend haar te stimuleren. Zo zorgen onze Satin Oil producten met maracuja-, baobab- en monoi-olie voor heerlijk zacht haar met een onweerstaanbare glans. Voor een extra sterk effect doe je een paar druppels van de Satin Oil Treatment in de andere Satin Oil producten. Dit versterkt de hydratatie van het haar.

De verzorging van natuurlijk grijs haar is anders ten opzichte van haar dat nog pigment heeft. Dit komt omdat grijs haar een stuk stugger en/of kwetsbaarder is. De Keune haarexperts leggen je uit waarom en vertellen je hoe je het beste natuurlijk grijs haar kan verzorgen.

Wat is het verschil tussen grijs haar en niet grijs haar?

Je haar bestaat uit drie lagen. Hiervan wordt de buitenste laag de schubbenlaag genoemd. Deze schubbenlaag bestaat bij de meeste mensen uit 6 to 10 kleinere lagen. Op het moment dat je haar grijs wordt, nemen deze lagen toe en bestaat de schubbenlaag vaak uit 12 tot 16 lagen. Dit zorgt ervoor dat het haar harder, stugger en pluizig wordt. Daarnaast heeft grijs haar geen pigment meer waardoor de glans afneemt en het haar een stuk kwetsbaarder wordt. Een goede verzorging voor grijs haar is dus essentieel.

Hoe verzorg je grijs haar?

Bij de verzorging van grijs haar is het belangrijk dat je producten gebruikt die het haar van binnenuit verzorgen. Ook is het aan te raden om verstevigende producten te gebruiken om grijs haar in model te houden. Grijs haar krijgt namelijk een hele eigen wil.

Producten voor grijs haar

Wil je grijs haar goed verzorgen, dan moet je beginnen bij de basis. Gebruik een goede verzorgende shampoo en conditioner. Maak de verzorging af door een keer per week een haarmasker te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Keune Keratin Smooth producten. De keratine in de producten maken het haar handelbaar, glad en sterk. Ook is Keune You een aanrader waarbij de shampoo en conditioner speciaal voor jouw haar samen wordt gesteld door de kapper.

Was je haar daarnaast niet te vaak. Omdat grijs haar wat droger is, heeft het de natuurlijke oliën van je hoofdhuid nodig om te glanzen. Let daarnaast op de temperatuur van het water niet te heet is. Houd deze temperatuur rond de 38 graden.

Grijs haar dat glanst en pluisvrij is

Om wat extra glans aan te brengen in grijs haar kun je de Keune Satin Oilgebruiken. De maracuja-, baobab- en monoi-oliën trekken in je haar en zorgen ervoor dat je haar heerlijk zacht aanvoelt en natuurlijke glans krijgt.

De Keune Defrizz Serum is er om het haar pluisvrij te maken. Dit serum maakt het haar glad en soepel zonder het haar te verzwaren. Een ideale verzorging voor droog grijs haar.

Een van onze favorieten is de Keune Keratin Smooth Silkening Polish. Dit product zorgt dat grijs haar sterker wordt en dat het een prachtige glans krijgt. Ook houdt het pluis en wildere haren in het gereel.

Extra stevigheid voor grijs haar

Wanneer je wat extra volume en stevigheid in je grijze haar wil dan is het aan te raden om de Keune Root Volumizer te gebruiken. Dit is een lichte spray die zorgt voor super veel volume bij de aanzet van het haar. Ook kun je onze Keune Soft Mousse gebruiken voor wat meer volume zonder het haar stroef te maken.

Heb jij vaker wel dan niet een bad hair day? Dan is de kans groot dat je niet de optimale haarverzorging hebt voor jouw haartype. We hebben de meest voorkomende haarproblemen op een rij gezet en onze experts in de salon en het Keune Lab gevraagd wat de oorzaak kan zijn en hoe het probleem kan worden opgelost. Op naar geweldig haar!

In dit artikel geven we advies over de volgende haarproblemen:

  • Dof haar

  • Droog, poreus en beschadigd haar

  • Kleurvervaging

  • Futloos haar

  • Pluizig haar

  • Ongecontroleerde krullen

1. Dof haar

Glans is een belangrijke indicator van gezond haar. Glanzend haar is de lichtreflectie van een glad en gezond haaroppervlak.

Hoe kom ik aan dof haar?

Dof haar is één van de meest voorkomende haarproblemen bij vrouwen. Het borstelen of stylen met een krul- of stijltang beïnvloeden de glans van je haar. Door verwering zoals zonlicht kunnen je uiteinden ook minder glanzend zijn dan de wortels. 

Dit haarprobleem oplossen

Het geheim om van dof haar af te komen, is het gebruik van de juiste shampoo en conditioner voor jouw haartype. Shampoos zorgen namelijk voor glans doordat zij vuil en talg van het haaroppervlak verwijderen. Conditioners geven glans door het haar te hydrateren waardoor het makkelijker wordt om het haar in model te brengen. De beste manier om erachter te komen welke shampoo voor jou werkt, is door verschillende shampoos uit te proberen. Je kunt ook naar jouw kapper gaan voor advies – de experts in salons kunnen aangeven welk haartype je hebt, wat je kan veranderen in je haarverzorgingsroutine en zij kennen de producten het best.

2. Droog, poreus en beschadigd haar

De textuur of het gevoel van beschadigd haar is anders dan dat van gezond haar. De meeste mensen hebben de neiging om de term “droog beschadigd haar” te gebruiken om de ruwe textuur te beschrijven. Experts noemen dit haarprobleem poreusheid. Poreusheid verwijst naar openingen in de schubbenlaag (buitenste laag) van het haar. Bij gezond haar is de schubbenlaag gesloten en kan het water en andere ingrediënten absorberen en vasthouden. Zo blijft het haar gehydrateerd en ziet het er gezond en glanzend uit. Haar dat poreus is, is beschadigd en daardoor niet in staat op de schubbenlaag te sluiten. Het haar is dan droog, kwetsbaar en vatbaar voor gespleten punten. 

Waarom heb ik droog en beschadigd haar?

Dit kan vier oorzaken hebben:

  • Chemische behandelingen zoals permanent, bleken en kleuren

  • Hitteprocessen zoals stijlen of föhnen

  • Mechanische processen zoals kammen en borstelen

  • Omgevingsfactoren zoals zonlicht en zout water

Chemische behandelingen zoals permanenten en bleken, tasten de elasticiteit van het haar aan. Ze veranderen de haarstructuur van binnenuit, wat resulteert in minder elasticiteit. Ook de textuur van het haar wordt sterk aangetast door herhaalde chemische behandelingen, evenals te heet föhnen en stijlen, met blijvend beschadigde haarschubben tot gevolg. Zonlicht en zout water breken het haar af en drogen het uit, waardoor het haar zijn kracht en glans verliest. 

Dit haarprobleem oplossen

Gebruik producten die de oppervlakte van het haar kunnen conditioneren, statisch haar verminderen, de elasticiteit herstellen, droog haar beter laten aanvoelen, het haar handelbaarder maken en gespleten haarpunten herstellen. Je vindt deze informatie vaak op de verpakking van producten. Wanneer je je haar wilt blijven stijlen en föhnen, is het verstandig om een hittebescherming te gebruiken voordat je je haar blootstelt aan de hitte van het apparaat. Op warme dagen adviseren wij je om producten te gebruiken die beschermen tegen de invloeden van zonlicht en zout water om een gezonde haarstructuur en hoofdhuid te behouden. Bijvoorbeeld onze Sun Shield olie.

3. Kleurvervaging

Een vaak voorkomend haarprobleem is vervaging van je kleur. En dat terwijl je er een behoorlijk aantal uur voor in de kappersstoel hebt gezeten.

Waarom is mijn haarkleur vervaagd?

Je haarkleur kan vervagen door meerdere invloeden. Eén reden is dat je niet de juiste shampoo gebruikt om je kleur te behouden. Normale shampoos missen ingrediënten die zijn ontworpen om te voorkomen dat de pigmenten gemakkelijker worden uitgewassen. De andere reden is zonlicht – het onttrekt zowel natuurlijk als kunstmatig pigment weg uit je haar waardoor de kleur vervaagt.

Dit haarprobleem oplossen

Gebruik producten die beschermen tegen UV-licht en die verrijkt zijn met een kleurstabilisator om de levensduur van de haarkleur te verlengen. Je vindt deze informatie vaak op de verpakkingen van de producten. Of vraag de kapper om advies.

4. Futloos haar

Vaak bepaalt het volume van je haar hoe je kapsel zit. Reden genoeg dus om te streven naar eindeloos veel volume! 

Hoe kom ik aan futloos haar?

Het kan zijn dat je een natuurlijk gebrek aan volume hebt, vooral als je haarstructuur heel fijn is. Fijn haar is kleiner veel gevoeliger en moeilijker in model te brengen. Fijn haar is ook zwakker en verzwakt verder door natuurlijke veroudering en invloeden van buitenaf zoals wassen, föhnen en borstelen. Helaas betekent minder haar ook minder volume. Bovendien kan te veel talg ervoor zorgen dat het haar aan elkaar kleeft, wat resulteert in minder volume. 

Dit haarprobleem oplossen

Gebruik producten die de dikte en sterkte van het haar optimaliserenom de volumeproblemen aan te pakken. Je vindt deze informatie vaak op de verpakkingen van de producten. Of vraag de kapper om advies. Je kan ook overwegen om een dry shampoo te gebruiken. Hierdoor wordt je haar stugger en oogt je haar ook volumineuzer.

5. Pluizig haar

Haar wordt als gezond gezien als het niet pluist. Haar zonder pluis voelt gladder, zachter en meer gevoed aan.

Waarom heb ik pluishaar?

Bij vrouwen met stijl haar verschijnt pluis als kleine vezels die aan het haar vastzitten. Deze kleine vezels hebben geen glans. Voor vrouwen met krullend of golvend haar wordt pluis veroorzaakt doordat elke vezel zijn eigen vorm heeft en doet wat het wil. Hierdoor is er geen gecontroleerde krul en dit leidt tot minder krul-definitie en meer pluis. Ook gespleten haarpunten kunnen ervoor zorgen dat het haar gaat pluizen. 

Pluis is daarnaast vaak gerelateerd aan een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Wanneer het te vochtig en warm is, kan het haar meer waterdeeltjes absorberen. De verspreiding van waterdamp in het haar veroorzaakt dan pluis.

Dit haarprobleem oplossen

Gebruik producten die alle soorten haar beschermen tegen vochtigheid en pluis. Vaak wordt er op verpakkingen expliciet aangegeven dat het product geschikt is voor pluizig haar. Of vraag de kapper om advies.

6. Ongecontroleerde krullen

Wie wilt er nu niet een gigantische bos met krullen zoals Diana Ross en Beyoncé? Met zo’n bos is het alleen wel belangrijk dat we de krullen onder controle kunnen krijgen.

Waarom krijg ik mijn krullen niet onder controle?

Hoe het haar krult, hangt af van factoren zoals de twist van een krul, golven en knikken in het haar. Krultypes verschillen veel over de hele wereld, variërend van licht golvend tot extreem krullend. Mensen met golvend tot krullend haar hebben vaak last van pluizig haar. Mensen met extreem krullend haar hebben vaak problemen met de handelbaarheid. Hoe strakker de krul, hoe moeilijker het is om door het haar heen te komen. Spiraalkrullen zijn de meest compacte krultypes en hebben de meest fragiele en droge textuur. 

Dit haarprobleem oplossen

Gebruik producten die het haar elasticiteit, veerkracht en voeding geven terwijl het de pluis onder controle houdt en de krullen definieert. Keune heeft bijvoorbeeld een complete productlijn speciaal voor krullend haar.

hoofdhuidverzorging

Heb je een jeukende hoofdhuid, een onrustige hoofdhuid of zie je kleine witte huidschilfertjes in je haar? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een hoofdhuidprobleem. Het is wetenschappelijk bewezen dat er een verband bestaat tussen de gezondheid van de hoofdhuid en de kwaliteit van het haar. Voor gezond haar is een gezonde hoofdhuid essentieel.We hebben de meest voorkomende hoofdhuidproblemen op een rij gezet en onze experts in de salon en in het Keune Lab gevraagd wat de oorzaak kan zijn en hoe je het probleem kunt oplossen.

In dit artikel geven we advies over de volgende hoofdhuidproblemen: 1. Roos 2. Vette hoofdhuid en haar  3. Gevoelige hoofdhuid 4. Dunner wordend haar of haaruitval

1. Roos

Als je last hebt van roos, ben je niet de enige. De helft van de wereldbevolking heeft last van een schilferige en vaak jeukende hoofdhuid.

Waarom heb ik roos?

Roos kan worden omschreven als een verstoring van het evenwicht van de hoofdhuid die leidt tot een overactieve productie van dode huid. De dode huid vormt de witte schilfers die kenmerkend zijn voor roos. Het wordt veroorzaakt door abnormaal hoge hoeveelheden van een natuurlijk aanwezige schimmel op de hoofdhuid. Een gezonde toplaag van de hoofdhuid biedt bescherming tegen de vorming van roos en zorgt voor een doeltreffende antischimmelwerking.

Hoofdprobleem oplossen

Producten die de schimmel bestrijden en de integriteit van de toplaag van de hoofdhuid verbeteren, zullen roos effectief behandelen. Bovendien is het belangrijk om het jeukende gevoel te verminderen en een normale celvernieuwing te bereiken. 

Tip van het Keune Lab: Derma Exfoliate shampoo bevat Piroctone olamine, ook bekend als Octopirox. Deze biologische samenstelling is een van de meest efficiënte antiroosformules die vandaag op de markt verkrijgbaar is. Het vernietigt letterlijk de schimmelinfectie die verantwoordelijk is voor de schilfers, maakt de hoofdhuid schoon en jeukvrij, en voorkomt de vorming van nieuwe roos. 

2. Vette hoofdhuid en haar

Of het nu door normale of overmatige talgproductie komt, de perceptie van vet haar is dat het haar snel plakkerig wordt, moeilijk doorkambaar is en dat kapsels minder lang goed blijven zitten.

Waarom heb ik een vette hoofdhuid?

Van nature is je hoofdhuid een beetje vettig. Dit komt doordat de talgklieren voortdurend talg afleveren dat zich verspreid over je hoofdhuid. Doordat je je haar kamt, borstelt, aanraakt met je handen, en op een kussen slaapt, wordt het talk door je haar verspreid waardoor je haar vetter wordt. 

Hoofdhuidprobleem oplossen

Gebruik een shampoo die de overmatige talgproductie vermindert of de verdeling ervan over het haar beperkt. In een normale toestand van de hoofdhuid bereikt de talg zijn normale niveau binnen 2 à 3 dagen na een wasbeurt.

3. Gevoelige hoofdhuid

Net als de rest van je lichaam, kan ook je hoofdhuid een bepaalde gevoeligheid ontwikkelen. Bij een gevoelige hoofdhuid krijg je vaak te maken met roodheid en irritatie zoals jeuk. De gevoeligheid kan op verschillende manieren worden ervaren, maar over het algemeen heeft het een grote impact op je gevoel van welzijn.

Waarom heb ik een gevoelige hoofdhuid?

Er zijn meerdere redenen waarom je hoofdhuid gevoelig kan reageren:

  • Je hebt een allergische reactie op een product dat je gebruikt

  • Een hardnekkige chemische behandeling 

  • Weersfactoren 

  • Verkeerde hoofdhuidverzorging

Hoofdhuidprobleem oplossen

Gebruik producten die zijn ontwikkeld om de hoofdhuid weer in balans te brengen. De meeste van die producten zorgen ook voor genezing en verzachting van de ontstoken huid en een diepe hydratatie.

4. Dunner wordend haar of haaruitval

Waarom verlies ik haar?

Dunner wordend haar of haaruitval kan in twee groepen worden verdeeld: incidenteel haaruitval en chronisch haaruitval. Bij de laatste is er weinig of geen kans op herstel. De oorzaken hiervan kunnen zowel een grote verandering in de hormoonhuishouding als erfelijke aspecten zijn. Incidenteel haaruitval daarentegen is wel te genezen. Mogelijke oorzaken van incidentele haaruitval kunnen zijn: 

  • Lichte verstoringen van de hormoonhuishouding

  • Tekort aan vitaminen, mineralen of andere essentiële voedingsstoffen

  • Verstoring van het metabolisme

  • Beschadiging door bestraling of chemicaliën

Hoofdhuidprobleem oplossen

Een vermindering van de haaruitval kan in de meeste gevallen worden gerealiseerd door een regelmatige behandeling. Producten die de natuurlijke functie van de hoofdhuid herstellen, maken het haar en de hoofdhuid weer vitaal.

Houd er rekening mee dat de experts van Keune haarspecialisten zijn en geen gecertificeerde artsen. Wanneer je te maken hebt met ernstige hoofdhuidproblemen raden wij je aan om naar een arts te gaan.

Heb jij last van een jeukende hoofdhuid en witte schilfers in je haar? Ewa uit het Keune Lab geeft je tips tegen roos. 

Wat is het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?

Het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid is moeilijk te onderscheiden. Ze hebben allebei dezelfde hoofdsymptomen, namelijk witte schilfers en een jeukende hoofdhuid. Toch zijn het wel twee verschillende aandoeningen en vereisen ze afzonderlijke behandelingen. Roos kan worden omschreven als een onbalans van de conditie van de hoofdhuid die leidt tot een overactieve productie van dode huidcellen, die schilferen. In dit geval ziet het haar er vettig uit en de bijbehorende schilfers zijn meestal groter en kunnen geelachtige tinten hebben. Roos ontstaat als gevolg van een schimmelinfectie en moet worden behandeld met gespecialiseerde shampoo.

Een droge hoofdhuid is wanneer de hoofdhuid niet genoeg talg produceert om het haar gehydrateerd te houden. Haar ziet er vaak dof en pluizig uit en de bijbehorende schilfers zijn meestal kleiner en witter. Voor een dergelijke aandoening is de aanbevolen behandeling haarverzorging die speciaal is ontworpen voor de gevoelige hoofdhuid, zoals Keune Derma Sensitive dat verzachtende en hydraterende eigenschappen biedt.

Roos beïnvloedt de gezondheid van je haar

Een gezonde hoofdhuid staat gelijk aan gezond haar. Maar waarom eigenlijk? Onze hoofdhuid is de basis van waaruit ons haar groeit, want daar liggen de haarzakjes. Haarzakjes die vol zitten met talg of geblokkeerd worden door een dode huid, roos of infectie zullen de kwaliteit van de haargroei beïnvloeden. Een schone hoofdhuid bevordert een gezonde omgeving voor een optimale haargroei. Als je hoofdhuid er niet goed uitziet, zal je haar dat ook niet zijn. Je hoofdhuid verzorgen is niet alleen een goed idee, het is een must! En vergeet niet dat voorkomen beter is dan genezen.

Keune’s tips tegen roos

Er zijn meerdere anti-roos tips, maar de belangrijkste is toch wel een goede anti-roos shampoo gebruiken. De Keune Care Derma Exfoliate shampoo is dé anti-roos tip van nu. De shampoo bevat Piroctone Olamine, ook wel bekend als Octopirox. Deze organische verbinding is één van de meest efficiënte anti-roos-actieve stoffen die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Het vernietigt letterlijk de schimmelinfectie die verantwoordelijk is voor de schilfers, maakt de hoofdhuid schoon en jeukvrij, én voorkomt de vorming van nieuwe roos.

Lees ook: de 4 meest voorkomende hoofdhuidproblemen & oplossingen.

krullen

Ontdek jouw krultype & krijg stylingtips

 
 

We leven in een tijd waar we de natuurlijke textuur van ons haar omarmen. Dat betekent dat we onze krullen niet elke dag meer gladstrijken met een steiltang. We rock our curls! Wij helpen je te ontdekken welk type krul jij hebt en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Hoe ontstaan verschillende soorten krullen?

Welk type krullen jij hebt, is afhankelijk van meerdere factoren; jouw DNA, de vorm van je haarzakjes en de manier waarop je haar valt. Ten eerste bepaalt het genotype in jouw DNA wat voor type haar jij hebt. Daarnaast heeft de vorm van jouw haarzakjes invloed op de vorm van jouw haar. Wanneer de haarzakjes ovaal van vorm zijn, resulteert dat in krullen. Dit omdat het haar in een scherpere hoek uit het haarzakje moet komen. Mensen met rondere haarzakjes hebben steiler haar dat ook platter op het hoofd blijft liggen. Als laatste worden krultypes bepaald door de vorm van het haar zelf. Terwijl sommige strengen haar golvend naast elkaar liggen, winden andere strengen haar om elkaar heen. Het kan dus heel goed zijn dat jij verschillende soorten krullen hebt.

De bekende Curl Chart:

Een krultype wordt vaak gedefinieerd aan de hand van de Curl Chart. Er zijn vier soorten krullen die we aangeven met de cijfers 1 t/m 4. Hierin is 1 het steilst en 4 het meest gekruld. Binnen elke soort heb je nog een verschil in hoe strak of los een krul is. Dit wordt aangegeven met letters. A is bijvoorbeeld een lossere krul dan een C.

Krultype 2 – Wavy hair

Krultype 2 is niet compleet steil en ook niet compleet gekruld. We noemen het ook wel golvend haar:

Krultype 2A

Krultype 2A is de meeste losse golf en kenmerkt zich meestal door een handvol lichte bochten in het haar. Ze hebben weinig volume en kunnen eenvoudig gesteild worden.

Krultype 2B

Krultype 2B neigt al meer naar de S-vorm van een krul, vooral in de punten van het haar. Ligt wel nog plat op de hoofdhuid.

Krultype 2C

Krultype 2C komt het dichts in de buurt van krullend haar. Veel mensen met krultype 2C hebben grof golvend haar met een paar secties krullen.

Celebrities met krultype 2 zijn Lorde en Kate Hudson.

 

Productaanbeveling: zoek een product dat ontworpen is om grip en textuur toe te voegen zodat de golf geaccentueerd wordt. Denk aan zeezoutsprays en texturizers, zoals Style Salt Mousse en de Style Salt Mist.

Krultype 3 – Curly hair

Krultype 3 varieert van een lichte krul tot een volle krul en heeft meestal een combinatie van texturen. Ten opzichte van krultype 2 heeft krultype 3 meer hoogte en volume.

Krultype 3A

Krultype 3A hebben een losse S-vormige spiraal waar je vaak zelf nog volume aan moet geven.

Krultype 3B

Krultype 3B hebben ook een S-vormige spiraal maar meer volume dan krultype 3A.

Krultype 3C

Krultype 3C zijn strakke spiraalkrullen die dicht op elkaar zitten.

Celebrities met krultype 3 zijn Rihanna en Alicia Keys.

Foto van model met krultype 3

Productaanbeveling: zoek een product dat speciaal is ontworpen om definitie en hydratatie toe te voegen, zoals de Style Curl Cream.

Krultype 4 – Kinky hair

Krultype 4 is het meeste gekrulde haartype dat zich kenmerkt door heel veel volume, maar zijn ook kwetsbaar en droog. Bij krultype 4 wordt veelal verwezen naar afrohaar.

Krultype 4A

Krultype 4A hebben een S-vormige spiraal en zijn heel veerkrachtig.

Krultype 4B

Krultype 4B hebben een Z-vorm die in scherpe hoeken zijn gebogen.

Krultype 4C

Krultype 4C lijken op krultype 4B maar vormen een strakkere krul wat het haar kwetsbaarder maakt.

Celebrities met krultype 4 zijn Viola Davis en Willow Smith.

Foto van model met krultype 4

Tips om krullend haar te verzorgen

 

Heb jij van nature krullen en wil je weten hoe je krullend haar moet verzorgen? Wij vroegen de Keune krullenkappers om tips voor de verzorging van krullend haar. Hiermee krijg jij gegarandeerd een prachtige en gezonde bos met krullen!

Hoe verzorg je krullend haar?

Ten eerste is het goed om te weten dat krullen dunner en gevoeliger zijn door hun textuur. Dit maakt dat krullen kwetsbaarder zijn en goede verzorging nodig hebben. Het is dus van belang dat je krullen met respect behandelt. We hebben de do’s & don’ts voor het verzorgen van krullen op een rij gezet.

1. Was krullend haar met de juiste producten

Natuurlijke krullen moet je ongeveer één keer per week wassen. Per persoon kan dit wat verschillen, maar een gepaste regelmaat is hierin belangrijk. Gebruik tijdens het wassen en shampoo met keratine. Keratine beschermt en herstelt het haar, wat extra belangrijk is bij de verzorging van krullend haar. Daarnaast zorgt een dergelijke shampoo voor minder klitten en een glanzende krul. Om je krullend haar goed te verzorgen, adviseren wij de producten van Curl Control te gebruiken.

2. Gebruik geen of zo weinig mogelijk stylingtools

Probeer weg te blijven van veelvuldig gebruik van stylingtools zoals een steil- of krultang. De hitte van deze tools kunnen je haar beschadigen. Zeker wanneer je dergelijke tools dagelijks gebruikt. Zorg er liever voor dat je een goede verzorgingsroutine hebt, waardoor jij je natuurlijke krullen kunt omarmen. Mocht je toch een keer een stylingtool willen gebruiken, spray je haar dan vooraf in met een hittebeschermer.

3. Investeer in een goede kapper

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een goede kapper is het halve werk. Een goede kapper weet namelijk wat hij verkoopt en weet hoe hij met krullen om moet gaan. Zij kunnen jou ook het beste voorzien van advies over wat goed is voor jouw krullende haar. Het is dan ook helemaal niet gek om eerst een adviesgesprek aan te vragen bij een kapper voordat je het laat knippen. Je kunt er ook voor kiezen om naar een gespecialiseerde krullenkapper te gaan.

4. Verf je haar niet te vaak

Krullend haar heeft baat bij veerkracht en de sterkte van het haar. De chemische behandeling die komt kijken bij het verven van je haar, komt niet ten goede van je krullen. Toch snappen wij heel goed dat je af en toe eens wat anders wil. Ga in dat geval nooit zelf aan de slag, maar laat je haar verven bij een kapper. Zij weten welke haarverf ze het beste kunnen gebruiken bij jouw krullen, zodat je zo min mogelijk beschadiging oploopt en je haar gezond blijft.

5. Kam je haar onder de douche

Een absolute NO NO bij krullen is je haar borstelen of kammen wanneer je haar droog is. Een krul bestaat namelijk uit meerdere haren die en bundel vormen. Wanneer je hier dus doorheen gaat borstelen, verbreek je de bundel en creëren alle losse haren veel pluis. Eigenlijk moet je krullend haar zo min mogelijk borstelen of kammen. En als je het al borstelt, haal de grootste klitten eerst uit je haar met je handen. Krullend haar kun je het beste kammen onder de douche wanneer je een haarmasker in je haar hebt. Gebruik hierbij een grove kam met 5 tanden. Zorg er wel voor dat je dit voorzichtig en op een rustige manier doet, zodat je interne beschadiging van het jaar voorkomt. Ontdek hoe je natuurlijke krullen kunt stimuleren met de juiste stylingtips.

Natuurlijke krullen stimuleren

 
 

Heb jij krullen van jezelf en wil je jouw natuurlijke krullen stimuleren? Of wil je juist natuurlijke krullen terwijl jouw haar golvend of steil is? De haarexperts van Keune vertellen je alles over hoe je natuurlijke krullen kunt stimuleren en met welke producten je dat kunt doen.

Natuurlijke krullen verzorgen

Een mooie natuurlijke bos krullen begint bij een goede verzorging. Krullen hebben over het algemeen extra aandacht nodig, omdat ze kwetsbaarder zijn. Dus voordat je met alle stylingproducten aan de slag gaat, lees hier eerst hoe je natuurlijk krullen haar moet verzorgen.

Vervolgens kun je natuurlijke krullen alleen maar stimuleren door met de juiste producten en methoden te werken. Wij leggen je per krultype uit hoe je de beste krul bij jou naar boven haalt.

De gebundelde krul (type 3 of 4)
Foto van model met krultype 3

Heb jij een krultype 3 (ook wel te vergelijken met een telefoondraad) of krultyp 4 ( waarbij je haar geen slagende beweging maakt, maar bijna in een ‘W’ patroon staat)? Dan kun je de volgende stappen volgen:

  1. Zorg ervoor dat je haar drijfnat is wanneer je begint met stylen. Het liefst net gewassen, zodat er geen oude stylingproducten in je haar zitten.

  2. Breng pluksgewijs het stylingproduct aan op je haar. Hier hoef je niet zuinig mee te zijn. Gebruik hier een luchtige mousse voor zoals de So Pure Air Foam.

  3. Definieer je krullen met een gel voor een wat hardere krul of de Curl Cream voor een iets zachtere krul.

  4. Nu is het tijd om te föhnen. Dit kun je het beste doen met een diffuser en door ondersteboven te hangen. 

  5. Wanneer je haar droog is, breng je de final touch aan met een haarlak of de Precision Powder

Een mooie volle bos krullen

Wanneer je mooi dik haar hebt waarin je een natuurlijke krul kan stimuleren, is de volgende routine geschikt voor jou:

  1. Breng een luchtige mousse zoals de So Pure Air Foam pluksgewijs aan op nat haar.

  2. Gebruik vervolgens de Curl Cream om definitie aan je krul te geven.

  3. Nu kun je je haar gaan föhnen met een diffuser en door ondersteboven te hangen.

  4. De So Pure Air Foam heeft de neiging om stevig te worden. Door deze los te kneden wanneer je haar droog is, worden jouw natuurlijke krullen uiteindelijk voller. Ditkun je gewoon met je handen doen. 

  5. Gebruik de Precision Powder op je aanzet voor volume als een finishing touch. 

De beachy look

Wanneer jij een mooie natuurlijke slag in je haar hebt, dan ben je de uitgelezen persoon voor een beachy look. Dit doe je als volgt:

  1. Breng de Salt Mousse pluksgewijs aan op nat haar. Deze mousse geeft de extra textuur die je wil bij een beachy look. 

  2. Breng daarbij ook weer de Curl Cream aan om je natuurlijke krul of slag te definiëren.

  3. Vervolgens ga je je haar föhnen, maar mag je een wat rauwer proces aanhouden. Zo kun je wat nonchalanter föhnen, schud je wat meer met je haar en kun je je haar crunchen met je handen.

Natuurlijke krullen maken zonder al te veel moeite?

Heb jij niet zoveel tijd en zin, maar wil je wel je natuurlijke krullen meer stimuleren? Dan hebben wij de oplossing! 

 Leg een t-shirt met lange mouwen ondersteboven op het bed neer (het liefst een satijnen t-shirt of eentje van fijngeweven materiaal). Wanneer je de stylingproducten in je haar hebt aangebracht, leg je je haar omhoog op het t-shirt. Vervolgens knoop je de mouwen van het t-shirt om je hoofd (de kraag van het t-shirt ligt dus in je nek). Daarna klap je het t-shirt naar voren en zet je deze onder de mouwen vast aan de voorkant. Slaap er een nachtje mee en jij hebt een onweerstaanbare bos met krullen de volgende dag!

Maar hoe krijg je nu natuurlijke krullen als je steil haar hebt?

Van altijd steil haar naar altijd natuurlijke krullen wordt erg lastig. Het type haar wat jij hebt, wordt namelijk bepaald in je DNA. Je kunt steil haar wel krullen. Dit kun je met een krultang doen, of met de populaire heatless curls methode. Die laatste leggen we je uit.

  1. Breng een verstevingsproduct zoals een mousse pluksgewijs aan op handdoekdroog haar.

  2. Vervolgens wikkel je je haar pluk voor pluk in. Dit kun je doen met zijde doeken, sokken, een heatless curl band of papilloten.

  3. Dit laat je ‘s nachts zitten, zodat je haar goed kan drogen en de krul goed in je haar kan komen. Zorg er dus voor dat je haar kurkdroog is wanneer je je haar weer uitwikkelt. Desnoods föhn je het nog een beetje. 

  4. Om de krul lang in je haar te houden, gebruik je een verstevigende haarlak

kleuren

Wanneer je weet wat voor type je bent, kun je gaan kijken welke haarkleur bij je staat. We geven een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken per kleurtoon. 

  • Warme haartinten: strawberry blond, caramel, honey, amber

  • Koude haartinten: cool brunette, ice blond, silver blond, violet red, mushroom brown

  • Neutrale haartinten: zoals we al eerder zeiden, kun je bijna alle haartinten hebben wanneer je een neutraal type bent.

Extra tip van de haarexperts

Kijk naar wat voor lifestyle je hebt. Wanneer je je haar gaat verven, is een van de belangrijkste dingen om je te realiseren dat de verzorging van je haar achteraf van grote invloed is op het kleurbehoud. Daarnaast kan het zijn dat je een bepaald effect voor ogen hebt. Factoren als: wat doe je voor werk, wat is je ochtendritueel, sport je veel, zijn allemaal van invloed op het advies dat de kapper je zal geven over welke haarkleur het beste bij je past. Alle kleurbehandelingen hebben een andere effect.

Heb je bijvoorbeeld een leidinggevende rol en heb je een lieve uitstraling, kan het zijn dat je wat meer gezag uit wilt stralen. Onze topstylisten kunnen je dan adviseren om een bepaalde kleurtechniek toe te passen.

Heb je de haarkleur gevonden die perfect bij je past?  En vraag je je nu af of je je haar wel moet verven? Veel mensen vragen zich af of je haar verven slecht voor je is. Het is de eeuwige vraag waar onze Keune haarexperts je in dit het antwoord op geven. We nemen je mee door het proces van wat er gebeurt als je je haar verft. Dan kun je uiteindelijk zelf beslissen of je het wilt of niet.

Onderzoek

We zullen niet beweren dat je haar verven 100% gezond is voor je haar. Haarkleuring is namelijk wel een chemisch proces. Echter, is je haar verven een stuk minder slecht voor je dan sommige mensen denken.

Veel mensen denken vaak dat je haar verven slecht voor je is, omdat het in de hoofdhuid trekt. Dit is absoluut niet waar. Haarverf is een van de meest onderzochte producten op ziektes zoals kanker. Hieruit blijkt al jaren dat je haar verven niet schadelijk is voor je gezondheid. Anders was het nooit toegestaan.

Ammonia

In de meeste haarverf zit ammonia. Ammonia zorgt ervoor dat je haarschubben open gaan staat. Dit is nodig om de kleur tot in de vezellaag door te laten dringen. Om de kleur vervolgens te activeren wordt waterstofperoxide gebruikt. Waterstofperoxide is water met een zuurstofmolecuul. Zonder waterstofperoxide ontwikkelt de haarverf zich niet.

Is ammonia schadelijk voor het haar?

Ammonia is niet schadevrij, maar uit onderzoek is gebleken dat ammonia niet schadelijker is dan biologische alternatieven zoals MEA. Ammonia verdampt snel en is dus maar voor een korte periode in het haar. Toch is het goed om na een kleurbehandeling de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het Vital Nutrition haarmasker of een keratine spray. 

Wil je een ammonia-vrije kleurbehandeling? Dan kun je het beste voor een kleurbehandeling met onze Semi Color gaan. Dit is een zachte haarkleuring en gaat gemiddeld 24 wasbeurten mee.

Dus: is je haar verven slecht voor je haar?

Het tast de haarzakjes tijdelijk aan om de nieuwe haarkleur door te laten dringen tot het haar en dit vast te kunnen houden. Op het moment dat je de haarkleur weer laat uitgroeien, krijg je er gezond haar voor terug. Namelijk je eigen, natuurlijke haarkleur.

Tip van de Keune haarexperts: Keune Tinta Color. Dit is een permanente haarverf met 100% grijsdekking. De formule is rijk aan proteïne om de hoofdhuid te beschermen. Na een kleurbehandeling met Tinta Color voelt je haar nog steeds zacht aan.

Waarschijnlijk heb je al deze termen wel eens gehoord, maar wat het verschil nu precies is tussen balayage, highlights, lowlights, babylights, ombre en dip dye weten veel mensen niet. Onze Keune haarexperts leggen je daarom uit wanneer welke techniek toegepast wordt en wat voor effect het heeft op jouw haar. 

Wat is balayage?

Eerder schreven we al wat balayage is en waar je rekening mee moet houden. “Balayage” komt voort uit de Franse taal en betekent letterlijk “vegen”. Deze techniek kenmerkt zich dan ook door de lichte vegen waarmee de kapper een balayage op het haaroppervlak aanbrengt. Bij een balayage wordt er met verschillende kleurtinten gewerkt die in elkaar overlopen. Een balayage geeft vaak een sunkissed effect wat er heel natuurlijk uitziet. Het voordeel van een balayage is dat de uitgroei minder zichtbaar is.

Wat zijn highlights?

Bij highlights wordt vaak verwezen naar de blonde secties die vanaf de hoofdhuid met folies of foam foals in het haar worden geplaatst. Highlights lichten het haar op, waardoor je meer diepte creëert. Door met lichte en donkere kleuren te werken, lijkt het haar optisch voller.

Wat is het verschil tussen een balayage en highlights?

De manier van aanbrengen en het effect van de kleuring is hetgeen dat deze twee technieken zo verschillend maakt. Een balayage wordt met de vrije hand in het haar aangebracht en begint meestal pas een paar centimeter vanaf de hoofdhuid. De kleurovergang van een balayage geeft daardoor een natuurlijk effect.

Wat zijn lowlights?

Lowlights is het tegenovergestelde van highlights. Het verschil tussen highlights en lowlights is dat highlights lichte plukken zijn en lowlights donkere plukken. Highlights reflecteren het licht en zorgen voor veel volume. Lowlights absorberen het licht en zorgen voor meer diepte. Door deze samen te combineren krijg je veel dimensie in het haar wat voor mooie resultaten zorgt.

Wat zijn babylights?

Babylights zijn subtiele highlights die meestal rond de contourlijn wordt geplaatst. Babylights zijn dus subtieler dan highlights en kunnen een stuk strakker worden geplaatst in je haar. Dit zorgt ervoor dat het heel mooi door je eigen haarkleur vloeit wat een zomerse en natuurlijke look geeft.

Wat is ombre?

Ombre is eigenlijk een omgekeerde balayage. Het verschil tussen ombre en balayage is dat een balayage een natuurlijke overloop heeft in de kleuring, terwijl een ombre zich kenmerkt door een donkere kleur aan de bovenkant en een lichte kleur aan de onderkant. Bij een ombre zie je veel duidelijker het verschil tussen donker en licht. Je kunt ook wel zeggen dat een ombre tussen een balayage en dip dye in zit.  

Wat is dip dye?

Een dip dye is een kleurtechniek waarbij het net lijkt of de punten van het haar in de verfpot zijn gedoopt. Je ziet een dip dye vaak voorbij komen met uitgesproken kleuren zoals roze of groen. Het kleurverschil in het haar is hierbij ook heel duidelijk te zien.

producten

Steeds vaker zoeken mensen naar een shampoo zonder siliconen. We hebben onze haarexperts uit het Keune Lab gevraagd om uit te leggen wat siliconen zijn en hoe je ze kunt herkennen. Ontdek alle feiten en fabels over siliconen in shampoo.

Wat zijn siliconen in shampoo?

Wetenschappelijk gezien is een silicone een groot molecuul, gemaakt door mensen, dat is opgebouwd uit silicium (Si), zuurstof (O) en andere elementen zoals koolstof (C) en waterstof (H). Elke silicone begint met zand (silica) dat chemische processen ondergaat om een silicone te worden. In feite zijn er 1.000 mogelijke ingrediënten in cosmetica die gemaakt zijn van of siliconen bevatten. Deze siliconen kunnen puur synthetisch zijn of een combinatie zijn tussen synthetische en natuurlijke ingrediënten. Shampoo is een van de producten waarin siliconen vaak worden gebruikt.

Wat doen siliconen in shampoo?

  • Verspreiding: siliconen maken het makkelijker voor een shampoo om zich tijdens het wassen door je haar te verspreiden.

  • Glad gevoel: siliconen in shampoo zorgen ervoor dat je haar minder ruw en gladder aanvoelt.

  • Ontklitten: siliconen zijn heel goed voor het ontklitten van je haar en ze maken het haar makkelijk doorkambaar.

  • Glans: siliconen in shampoo laten een laagje op het haar achter waardoor het er glanzend uit gaat zien.

  • Bescherming: siliconen kunnen een laag over het haar leggen die het beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

  • Hoe kun je siliconen in haarproducten herkennen?

    Je kunt siliconen in shampoo herkennen door op de ingrediëntenlijst van de shampoofles te kijken. In deze ingrediëntenlijst kun je ingrediënten op siliconenbasis herkennen aan woorden die eindigen op: –cone, –xane, –conol en –silane.

    Feiten en fabels over siliconen

  • Siliconen zijn slecht voor je gezondheid – FABEL

Dit is een grote fabel. Als siliconen slecht zouden zijn voor je gezondheid, zou de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) nooit toestaan dat bedrijven siliconen in hun producten verwerken. Siliconen zijn hypoallergeen, niet irriterend en niet giftig voor je lichaam.

  • Siliconen sluiten je huid af – FABEL

Siliconen sluiten je huid niet af. In feite creëert het een laag op de huid en rond het haar die zuurstof en dam doorlaat. Dit is bewezen op huid gebaseerd onderzoek.

  • Siliconen zijn niet biologisch afbreekbaar – FEIT

Hoewel siliconen niet biologisch afbreekbaar zijn, worden ze wel afgebroken in de bodem of door UV-licht. Toch komen de meeste siliconen niet eens in de bodem terecht, omdat ze in afvalwaterzuiveringsinstallaties worden uitgefilterd.

  • Siliconen kunnen zich ophopen in je haar, wat resulteert in droog en dof haar – FEIT

Maar… er is een grote MAAR. Het risico dat siliconen zich ophopen in je haar is net zo groot als bij oliën. Siliconen kunnen ook gemakkelijk weer uit het haar worden verwijderd met een zuiverende shampoo.

Tegenwoordig adviseren bijna alle kappers en haar-professionals om een haarmasker te gebruiken. Maar waar is een haarmasker nu goed voor? Hoe gebruik je een haarmasker? En wat is de werking hiervan op je haar? De haarexperts van Keune vertellen je precies hoe je een haarmasker moet gebruiken en waarom.

Hoe werkt een haarmasker?

Net zoals een gezichtsmasker jouw huid voedt en hydrateert, stimuleert een haarmaskerop eenzelfde manier de conditie en de gezondheid van het haar.

Wat is het verschil tussen een haarmasker en een conditioner?

We vroegen het aan Ewa, onze Innovation Leader van het Keune Lab: “Beschouw een conditioner als een dagelijkse crème en een haarmasker als een diep voedende behandeling. Haarmaskers zijn gemaakt om het haar te verzorgen met sterkere formules – geconcentreerder, dikker, rijk aan actieve bestanddelen, en in principe langer op het haar te laten zitten. Door een haarmasker langer op het haar te laten zitten, kunnen de ingrediënten vaak dieper en effectiever doordringen. Bij het ontwikkelen van een conditioner ligt de nadruk op de oppervlakte van het haar. Het doel voor een cosmetisch formuleerder is om een een formule te creëren waarbij nat haar doorkambaar is en tegelijkertijd het haar te beschermen tegen breken. Bij de ontwikkeling van een haarmasker gaat het erom de haarvezels van binnenuit te herstellen en tegelijk de conditie van de buitenste schubbenlaag te beïnvloeden. De formule van een haarmasker herstelt de gezonde glans en zachtheid van het haar

Met andere woorden: een haarmasker geeft het haar die extra boost dat het soms nodig heeft.

Hoe vaak moet je een haarmasker gebruiken?

Het algemene advies is om één of twee keer per week een haarmasker te gebruiken.

Het hangt allemaal af van de conditie van je haar. Wanneer je haar nog steeds droog aanvoelt, kun je het gebruik verhogen naar drie of vier keer per week. Doe het echter niet te vaak om te voorkomen dat je haar te zwaar wordt.

Observeer hoe je haar reageert op het haarmasker en pas het gebruik daarop aan op de juiste balans te vinden. 

Hoe gebruik je een haarmasker?

Je kunt een haarmasker eenvoudig aan je wasroutine toevoegen. Gebruik je haarmasker in plaats van je conditioner. Droog na het wassen het haar met een handdoek en verdeel het haarmasker over de lengten en punten van het haar. Je brengt het masker dus op handdoek droog haar aan. Laat het even inwerken en spoel het daarna grondig uit. 

Tip: voor het allerbeste resultaat wikkel je je haar in een warme handdoek terwijl je het in laat trekken.

Welk haarmasker heb ik nodig?

Houd er rekening mee dat niet alle haarmaskers hetzelfde zijn. Voor elk haartype is er een juist haarmasker en juiste frequentie van gebruik. Zo is het bij dun of krullend haar te adviseren om het niet vaker dan één keer per week of om de week te gebruiken. Daarnaast heb je ook haarmaskers speciaal voor krullend haar die het bouncy effect van de krul behoudt en versterkt. Fijn haar heeft baat bij ingrediënten die verstevigen en versterken. Wanneer je gekleurd haar hebt, is het te adviseren om een haarmasker die kleur behoudt te gebruiken. 

Is het zomer of sta je op het punt om naar een zonnige bestemming af te reizen? Dan is het aan te raden om een vooraf je haar te behandelen met een haarmasker dat beschermt tegen UV-stralingen. Deze stralingen zijn een stuk schadelijker voor je haar, waardoor het haar heel droog wordt. Met de invloeden van chloor water of zout zeewater kan het ook helpen om na je vakantie een herstellend masker te gebruiken voor je haar. 

Vraag onze topstylisten om advies voor welk haarmasker het beste bij jou past.

Wat doen parabenen met je haar?

Parabenen hebben geen invloed op het haar. De rol van parabenen in shampoo is om elke microbiologische activiteit uit te schakelen, bijvoorbeeld de groei van schimmels na het openen van de fles.

Zijn parabenen schadelijk?

Parabenen hebben soms last van een slechte reputatie. Dit wordt echter niet ondersteund met sterk wetenschappelijk bewijs. Zowel de Amerikaanse “Food and Drug Administration (FDA)” als de “Cosmetic Ingredient Review (CIR)” hebben parabenen in voedsel en cosmetica getest op veiligheid. Geen van beide organisaties voorziet risico’s bij het gebruik van parabenen. 

Het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) van de EU en de FDA beschouwen parabenen als veilig onder gereguleerde maximale concentraties in het eindproduct en bevestigen dit herhaaldelijk in hun verklaringen.

Wist je dat..

..bedrijven niet meer kunnen adverteren met “parabeenvrije” producten? Op basis van een besluit van de EU zou de claim “vrij van parabenen” niet toegestaan moeten zijn. Het impliceert een misleidende boodschap over de veiligheid van het ingrediënt. Hoewel dit document niet wettelijk bindend is, wordt deze richtlijn vanaf 1 juli 2019 gehanteerd door vele Europese nationale autoriteiten waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Hoe herken je parabenen in shampoo?

Parabenen die in cosmetica zijn toegestaan, herken je op de ingrediëntenlijst onder de volgende benamingen: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben en Butylparaben. Ze eindigen dus altijd op -paraben.

Wat zijn sulfaten?

 

Sulfaten worden vaak genoemd in artikelen over cosmetica. Er zijn veel verhalen over sulfaten, dus vroegen we onze experts van het Keune Lab alle ins en outs over dit ingrediënt. Wat zijn sulfaten precies en wat doen sulfaten in shampoo?

Bestel nu jouw sulfaatvrije shampoo

Wat zijn sulfaten nu precies?

Sulfaten zijn ingrediënten die veel worden gebruikt in de cosmetische wereld. Zo vind je sulfaten bijvoorbeeld in gezichtsreiniger, douchegel, tandpasta en ook in shampoo. Ze zorgen voor de reinigende werking en tevens zorgen ze ervoor dat een product schuimt. Het schuim is belangrijk om het product goed te kunnen verspreiden over een oppervlak, zoals je gezicht of je haar.

De meest bekende sulfaten zijn:

  • SLES, op een shampoofles te herkennen als Sodium Laureth Sulfate en;

  • SLS, op een shampoofles te herkennen als Sodium Lauryl Sulfate.

Wat doen sulfaten met je haar?

Naast dat je shampoo lekker schuimt, zorgen sulfaten in shampoo er ook voor dat je haar en hoofdhuid gereinigd worden. Sulfaten verwijderen overtollig talg van je hoofdhuid en de opgehoopte haarproducten uit je haar. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel.

Zijn sulfaten slecht voor je haar?

Hoewel sulfaten een slechte reputatie hebben gekregen en ervan worden beschuldigd irritatie of uitdroging te veroorzaken, is de waarheid dat ze veilig zijn en al vele jaren op grote schaal worden gebruikt. Sulfaten zijn niet slecht voor je haar, zolang ze maar correct worden gebruikt in de formule van de shampoo. Het is belangrijk dat ze in een geschikte concentratie worden gebruikt en dat ze gecombineerd worden met verzorgende ingrediënten. Dit geeft de garantie van een effectieve reiniging zonder afbreuk te doen aan de tolerantie van de hoofdhuid. 

Daarnaast is het goed om te weten dat de concentratie in professionele shampoos doorgaans niet hoger is dan 15%. Een goed voorbeeld is de Keune Care Derma collectie die voor een groot deel op sulfaten is gebaseerd en nog steeds dermatologisch goedgekeurd is.